Følelsen av å lykkes for første gang med en ny jaktform vil alltid være ubeskrivelig. Slik var det også når vi felte hver vår steinkobbe, og etter å ha jaktet nå i 3 år har vi tenkt gjennom hva som trengs for å lykkes med seljakta.

I april for tre år siden, etter at rypejakta var over og tilsynelatende all jakt var over gikk vi inn og sjekket hva som fortsatt var mulig å jakte. Da vi fikk se “steinkobbe” gjorde vi research og fant områder i nærheten der det var mulig å jakte. Allerede første turen fikk vi se arten vi søkte og vi var bitt av basillen.

Etter flere sesonger og flere jaktturer som har ført til forskjellige resultater har vi lært fra andre jegere og av våre egne feil hva man bør tenke på når man skal jakte sel.

Kjenn området!

Det vi mener med å kjenne området er å vite om dybden i havet på de områdene du skyte. Grunnen er at selen sjeldent flyter lenge etter skuddet er avfyrt og man har dårlig til på seg å plukke den opp før den synker. Derfor mener vi man ikke burde skyte når det er for dypt til å ha mulighet til å “fiske” opp selen dersom den synker til bunns. Og ikke minst må man kjenne området for å ha sikker bakgrunn da ei riflekule kan gå vanvittig langt ved treff i sjøen.

Avstandsmåler!

I to sesonger har vi jaktet uten avstandsmåler noe som har resultert i flere hårfine bomskudd. Som dere kan se i filmen vår fra Selfjorden når Markus skyter LIKE UNDER og bommer. Der hadde vi ikke avstandsmåler, men det har blitt fast inventar i senere tid. Selv om den er veldig unøyaktig i vann kan man måle opp avstand til holmer og dermed få ett bedre perspektiv av området og man bedømmer avstand bedre.

Jakt i godt vær!

Når det blåser og er kaldt vil det ikke være noen fornøyelse å være på sjøen. Det blir kaldt, det er vanskelig å observere sel og vanskeligere å skyte. Rett og slett blir alt vanskeligere.

Skyteferdigheter

Treffpunktet på selen er i hodet, og det er på størrelse med en håndball. Det vil si at det skal ikke store forstyrrelsen til for at det blir bom. Derfor er en god kikkert med mye forstørring og en to-fot gull verdt!

Ekstra

Om man har mulighet for å dykke etter en sel som har sunket burde man ha med ei blåse med søkke for å markere hvor skuddplassen er. Og skulle man lykkes med jakta burde man benytte plasthansker da flere erfarne seljegere nevner fenomenet “Spekkfinger” som er en bakterieinfeksjon man kan få av å behandle selspekk. Det sies å være smertefullt og i verste fall kan det føre til blodforgiftning. Tenk alltid HYGIENE ved behandling av kjøtt!

Vi håper dette hjelper deg i gang med seljakta, og gi oss gjerne tilbakemelding på nyttige tips vi ikke har hørt om enda. Skitt jakt!


1 kommentar

Gunnar · 11. februar 2024 18:53

Flott informativ film!

Legg igjen en kommentar

Avatar plassholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

nb_NONorsk bokmål