I forbindelse med toppjakt i Sverige  skulle vi teste ut hvordan en håndholdt termisk spotter fungerer på denne typen jaktform. I den forbindelse måtte vi finne ut om det i det hele tatt er lovlig?

Bruk av termisk spotter i Sverige

Gjennom vår samarbeidsavtale med Ardens inovation og Pixfra Technology har vi fått den håndholdte termiske spotteren “Ranger 650”.

Denne skulle vi ta med til Sverige og teste om den er effektiv til å spotte skogsfugl. Derfor måtte vi først finne ut om dette er lovlig å benytte på andre siden av grensen.

Kan benyttes

På nettsiden til https://www.naturvardsverket.se/4ace7f/globalassets/nfs/2023/nfs-2023-8.pdf fant vi følgende:

7 § Vid jakt med kulgevär får andra vapentillbehör än lasersikte, mörkersikte, termiskt sikte och lampa användas, om inget annat framgår av 14 eller 14 a §§ jaktförordningen (1987:905) eller andra bestämmelser i dessa föreskrifter.

19 § Vid jakt på hjort får, trots begränsningen enligt 7 §, kulgevär med lampa, mörkersikte och termiskt sikte användas, om jakten är tillåten under hela dygnet. Vid sådan jakt får termiskt sikte endast användas i öppen terräng, vid åtelplats eller annan känd skjutplats.

Undantag vid jakt i sammanhållen bebyggelse

Altså fant vi ingenting som sier noe om håndholdte termiske enheter. 

Så søkte vi på videre og fant en artikkel skrevet i “Jaktogjegere”(https://www.jaktojagare.se/utrustning/termisk-teknik-i-dagsljus/) med et klart svar på spørsmålet vårt.

Nei, det er ingenting i forordningen som forbyr deg å bruke termisk teknologi for å speide etter vilt, uavhengig av tid på døgnet. Det er ikke tillatt å bruke nattsikter eller bildeforsterkere som sikteinnretninger, men termisk teknologi i en standard håndkikkert er ikke nevnt i regelteksten.

Betyr det at jeg kan speide og finne vilt med en håndholdt enhet, for så å legge den fra meg, løfte geværet og sikte og skyte vilt med konvensjonelle dagslysjusterte sikter?

 Ja, sier Per Risberg.

Vi prøver

Vi konkluderer med det samme som jakthandläggare Per Risberg i Naturvårdsverket at termisk håndholdte enheter er lovlig til jakt i Sverige og tar med oss vår pixfra spotter på toppjakt. 

Kategorier: Blogg

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar plassholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

nb_NONorsk bokmål