Årets toppjakt i Sverige ble en opplevelse vi sent vil glemme. Med perfekte forhold fikk vi se rundt vanvittige 70 tiur i løpet av helgen! 

Fugl i topp

Etter å ha fulgt med på værmeldingen for flere områder i Sverige fant vi ut at det lå an til å bli optimale forhold helgen 20.-22. januar. Med puddersnø, vindstille og sol dro vi over med godt mot. Forrige tur i 2022 ga ingen uttelling på verken fangst eller observasjon av fugl så denne gangen var målet å minst få se tiur i topp.

Det målet skulle vise seg å oppfylles for å si det mildt!

Tiur over alt!

Lørdags morgen våknet vi til rosa himmel og 20 kalde på gradestokken. På forhånd hadde vi studert terrenget vi hadde fått jaktkort i og sett oss ut aktuelle områder vi hadde troen på. Vi så etter myrområder med vegetasjon bestående av furu da dette er ideelle områder for tiuren. I løpet av dagen fikk ve se både orrhaner og tiur og skuddsjanser ble det også!

Vi var heldig og fikk bo i Marjas stuga hos “Basecamp Norråker” denne helgen. Ett koselig hus som ligger sentralt i forhold til mange forskjellige jaktterreng og halvannen times kjøring fra hvor vi jaktet den helgen. 

Søndagen var den virkelig vanvittige dagen. På tur inn i terrenget satt det tiur i topp i grantrærne langs veien, og vi visste att dette skulle bli en bra dag. Vi gikk fra situasjon til situasjon, og gikk sjeldent å speidet uten å se tiur sittende i topp. Aldri har vi hørt en slik historie med så mye tiur observert på en dag, så for oss var det en helt surrealistisk opplevelse! Etter en helg med over 70(!) tiur sittende i topp er dette en av de råeste jaktturene vi har vært på. Naturopplevelsen i seg selv var også en drøm, med temperaturer vekslende mellom -10 og -25 grader i løpet av dagene og klar himmel med sol og helt vindstille.

Slik får du jaktterreng

Det er alltid vanskelig å vite hvordan man går frem når man skal prøve en ny jaktform, og toppjakt er ikke unntaket. Dette er vår andre sesong over grensen, og gjennom erfaring er det nå enkelt for oss å planlegge en toppjakttur til Sverige.

Natureit.se og scajaktochfiske.com

På nettsidene til https://www.scajaktochfiske.com/ og http://natureit.se/sv finner man mange gode jaktterreng som er enkelt å kjøpe jaktkort til. Jaktreglene er viktig å sette seg inn i, blant annet kvoter og regler i forbindelse med rapportering til grunneier og etc. Reglene kan være vanskelig å finne men husk alltid å lese gjennom dem nøye før man starter jakta. Ofte er det krav om å ringe grunneier før jaktstart og informere om at man skal ut.

Deklarer våpen!

Ved reise med våpen inn og ut av Sverige skal våpen og ammunisjon tolldeklareres. Dette har vi brukt MYE tid på å finne riktig link til og den får du her: 

https://privattjanster-vapenanmalan.tullverket.se/anmalan/en/vapen

(Værsågod!)

Følg med på værmeldingen

Før vi bestemmer oss for å reise er det en viktig faktor så må være på plass før vi drar, og det er værforholdene! Det vi har lært av andre og etterhvert erfart selv er at dersom ikke forholdene ligger tilrette for at fuglen skal sitte i topp så er sjansen for at den sitter i topp liten.

Puddersnø, klarvær, snø på trærne og vindstille er gode forhold for toppjakt. Da demper snøen lyden av ski og annen støy man lager. Fuglene sitter i topp for å beite og “sole” seg så dersom bakken er hard og det er overskyet sitter den like godt på bakken for å beite, og dersom trærne ikke har snø på seg kan den like godt sitte midt i treet.

Tenk sikkerhet!

Toppjakt er en kontroversiell jaktform med tanke på grunnleggende sikkerhet knyttet til sikkerhet under jaktutøvelse. Å skyte med det man forstår som sikker bakgrunn på toppjakt er ikke mulig. Det man må tenke på er: Hva er i bakgrunnen og hvor vil eventuelt kula treffe dersom det blir bom? Dette er vanskelig så det vi har konkludert med er at man skyter ikke ved situasjoner der usikkerheten er for stor i forhold til avstand etc. 

Vi håper disse tipsene gjør det enklere for deg å reise på toppjakt! 


2 kommentarer

Torgeir Iversen · 6. januar 2024 16:22

Toppjakt I nordsverige ser jeg varer til 15.02. Gjelder dette også for norske jegere?

Før var det ut januar, men jeg har hørt at det er utvidet til 15.02.

Torgeir Iversen · 6. januar 2024 16:22

Toppjakt I nordsverige ser jeg varer til 15.02. Gjelder dette også for norske jegere?

Før var det ut januar, men jeg har hørt at det er utvidet til 15.02.

Legg igjen en kommentar

Avatar plassholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

nb_NONorsk bokmål